W dniu 30 stycznia 2024 r w Sekretariacie Copa-Cogeca w Brukseli odbyło się w formie online nadzwyczajne posiedzenie Prezydium Copa-Cogeca.

W zebraniu wziął udział Przewodniczący ZZR Samoobrona Pan Marek Duszyński.

Głównymi tematami dyskutowanymi podczas nadzwyczajnego Prezydium były zmiany i procedury wewnętrzne w związku z odejściem Pekki Pesonen ze stanowiska Sekretarza Generalnego Copa-Cogeca oraz protesty rolników w poszczególnych krajach członkowskich.

Sekretariat jest w trakcie zbierania informacji na temat manifestacji i protestów rolników w krajach członkowskich i te informacje zostaną w najbliższym czasie przekazane członkom. Uczestnicy posiedzenia potwierdzili, że sytuacja jest bardzo trudna i rolnicy mobilizują się w całej Unii Europejskiej potwierdzić swoje obawy, niezadowolenie, trudną sytuację i brak zrozumienia w różnych tematach: WPR, Zielonego Ładu, niekontrolowanego napływu produktów rolnych z Ukrainy, podwyższających się kosztów produkcji, nadmiernej administracji i kontroli. Wszystkie te elementy doprowadziły i prowadzą do destabilizacji rolnictwa w Unii Europejskiej.

Zdaniem przewodniczącego ZZR Samoobrona taka sytuacja i mobilizacja rolników nie miała miejsca od bardzo dawna ale też sytuacja jest nadzwyczajna. Trudności z jakimi borykają się rolnicy nie są chwilowe tylko długotrwałe i potrzeba rozwiązań stabilizujących biorących pod uwagę sytuację kryzysową. Rolnicy oczekują kontynuowania polityki kontroli ilości i jakości produktów rolnych wprowadzanych do Polski z Ukrainy jak również przejrzystych, trwałych i jednoznacznych przepisów dotyczących funkcjonowania systemu wsparcia po to żeby móc przewidzieć produkcję w gospodarstwach.